Upplev det bästa av västra Lombok

VÄSTRA LOMBOK - MER ÄN BARA EN PLATS DU PASSERAR FÖRBI

Västra Lombok är den livligaste delen av ön med huvudstaden Mataram i centrum. Men förutom populära kuststräckan vid Senggigi ses ofta västra Lombok som en genomfartsled på väg till Giliöarna eller Kuta Lombok. Med det sagt finns det ett par härliga pärlor att upptäcka längs vägen.

Senggigi

STANNA ETT PAR DAGAR I SENGGIGI

Senggigi tillhör, i gott sällskap av Kuta och Giliöarna, Lomboks mest populära turistmål. Senggigi består i själva verket av flera byar längs Lomboks västkust. Mangsit i norr har många vackra strandhotell och bra restauranger medan den lilla fiskebyn Kerangdangan är betydligt lugnare. Senggigi i söder har förutom ett par strandhotell ett mer myllrande gatuliv.
 

Res hit 

Från den internationella flygplatsen är det ca 45 minuters taxiresa till Senggigi och en dryg timme till Mangsit (kostar från 300.000 Rp). Det går också shuttle bus från både flygplatsen (härifrån ca 2 timmar) och Mataram som kostar från 25.000 Rp per person. Om du anländer från Bali till Lembar kan du ta en taxi till ditt hotell i Senggigi, vilket inte borde ta mer än 30-45 minuter. Ett bra tips är att be ditt hotell hämta upp dig i Lembar. Om du kommer norrifrån från t.ex. Giliöarna kan du ta shuttle bus eller taxi till Senggigi.

Ha kul 

Hyr moped och upptäck hela kuststräckan. Stanna vid fantastiska utsiktsplatser (från flera kan man se Giliöarna) och warunger för någonting svalkande att dricka. Spendera en dag på någon av Senggigis härliga stränder och ät lunch på en av de många strandcaféerna. Besök templet i Batu Bolong, 2 km söder om Senggigi. Du kan också ha Senggigi som utgångspunkt för snorkling, dykning, surfing och fiske. Koppla av med spa och yoga, eller besök Senggigis berömda antikaffär.   

 

Tips 

Missa inte de många matmarknader som öppnar upp på kvällarna längs Jalan Raya Senggigi. Det säljs mycket pärlor och pärlsmycken i området - låt dig inte luras av försäljarna då smyckena ofta inte är värda mer än 50.000 Rp (trots utgångspris på flera hundratusen Rp). Det finns flera ATM längs kuststräckan. Gratis wifi finns på de flesta hotell och caféer.

 

Boende 

Senggigi erbjuder allt från superbilliga hostel till lyxiga strandresorter. De här ställena gillar vi lite extra!

Jeeva Santai Villas
The Chandi
Ibludan Hotel

UPPLEV LOMBOKS HUVUDSTAD - MATARAM

K2 Eco Boutique
Matahari Villas
Kokomo Resort

Mataram består egentligen av en rad småbyar som med tiden växt samman till en huvudstad. Den relativt ocharmiga staden på Lomboks västkust glöms ofta bort av öns turister, mest för att den inte har särskilt mycket att erbjuda. Sedan flygplatsen flyttades ut från staden till Praya har också anledningarna att besöka Mataram blivit färre, men staden har förstås ett par guldkorn.

Res hit

Från den internationella flygplatsen är det ca 30 minuters taxiresa in till Mataram (kostar ca 250.000 Rp). Från flygplatsen kan du också ta shuttle bus vilket inte kostar mycket mer än 25.000 Rp per person. Från Padang Bai på Bali kan du ta färja över till Lembar på sydvästra Lombok. Härifrån rekommenderar vi att du ordnat upphämtning från ditt hotell (resan tar ca 20 minuter). Om du kommer norrifrån från t.ex. Giliöarna är det billigaste alternativet att ta shuttle bus till Mataram, men taxi finns förstås också. 

Ha kul 

Om du har varit ute och rest länge kan ett break i Mataram innebära ett efterlängtat besök på både McDonald's och KFC. I staden finns ett par shoppingcenter om du behöver komplettera något i resväskan. Köp billiga tyger i området Cakranegara. Mayura Water Palace är ett populärt besöksmål liksom parken Taman Narmada som ligger strax öster om Mataram. Du kan också besöka stadens moskéer och tempel. På Jalan Udayana (som sträcker sig från norr till söder mellan Jalan Adi Sucipto och Jalan Gili Gede) finns Matarams mest berömda matmarknad med massor av warunger.

 

Tips 

Passa på att ta ut pengar om du ska resa vidare till Giliöarna eller Lomboks södra öar. Var uppmärksam på ficktjuvar och bär alltid med dig en flaska vatten. Köp ett lokalt SIM-kort så att du kan navigera mellan gatorna i Mataram. Gratis wifi finns så gott som överallt.

 

Boende 

Snittpriset för ett hotellrum i Mataram är strax över 300 kronor, så det är minst sagt prisvärt att bo här. Här är några riktigt bra boendealternativ!

MISSA INTE HÄRLIGA LILLA TELUK NARA

De flesta som kommer till Teluk Nara gör det av en enda anledning - att resa vidare till eller från Giliöarna. Men faktum är att Teluk Nara ger dig en alldeles unik upplevelse av Lombok.  
 

Res hit

Från Giliöarna åker du direkt med Blue Water Express. Om du tar local boat från Giliöarna till Bangsal ligger Teluk Nara ca 10 minuters taxiresa söderut. Från resten av Lombok är det lättast att ta sig hit med taxi. Resan från flygplatsen tar ca 1 timme. 

Ha kul 

Lugnet är påtagligt i Teluk Nara och här får du gott om tid att njuta av livet vid poolkanten på ditt hotell. Ge dig ut på en båttur med snorkling, dykning eller fiske. Besök pärlfarmen Autore. Hyr moped och upptäck närområdet - missa inte de vackra stränderna strax söder om Teluk Nara: Pantai Nipah och Pantai Setangi. Utbudet av matställen är något begränsat och förutom hotellrestaurangerna hittar du ett par warunger längs Jalan Raya Senggigi.

 

Tips 

Det finns ingen ATM i Teluk Nara så passa på att ta ut pengar innan du reser hit. Gratis wifi finns på de flesta hotell. Boka hellre en dag för mycket här - du kommer älska lugnet!

 

Boende 

Det finns få men mycket bra boendealternativ i Teluk Nara med omnejd. Här skulle vi mer än gärna bo ett par nätter! 

ERV
The Anandita
Princess of Mentigi Bay
Lima Satu Resort

RES FRÅN VÄSTRA LOMBOK...

TILL GILIÖARNA

"Local boat" avgår från Bangsal till Giliöarna från morgon till eftermiddag. Överfarten till Gili Air tar inte mycket mer än 10 minuter och är billig (ca 10.000 Rp) MEN läs på noga hur du ska bete dig i Bangsal för att inte hamna i händerna på påstridiga locals.
 

T.ex. Blue Water Express stannar i den lilla hamnen Teluk Kode som ligger strax söder om Bangsal. Härifrån åker du med speedboat över till Giliöarna. Lite dyrare men ett säkrare alternativ än Bangsal. 

TILL NUSAÖARNA

Ta dig till Mangsit där speedboat med t.ex. Scoot avgår till Nusa Lembongan. Båtresan tar ca 3 timmar och kostar från 500.000 Rp enkel väg.
 

Alternativt flyger du från Lombok till Bali, tar en taxi från flygplatsen till Serangan/Sanur och slutligen tar båten över till Nusaöarna.

TILL BALI

Ta dig till Bangsal varifrån Free Bird Express avgår till Amed på norra Bali. Enkel resa kostar från 450.000 Rp och båten avgår vid lunchtid från Bangsal.  

 

Åk söderut längs västkusten till Lembar. Härifrån avgår färjan till Padang Bai på Balis nordöstra kust, vilket tar minst 4 timmar och kostar 40.000 Rp.

 

Du kan förstås också ta flyget över till Bali. Vi rekommenderar Garuda Indonesia.