Upplev det bästa av Giliöarna

GE DIG UT I DET KRISTALLKLARA VATTNET

Dyk!

Det finns en mängd fantastiska dykplatser kring Giliöarna. I hela området finns förutom sköldpaddor även olika sorters hajar och mantas. På Gili T och Gili Air finns många dykshoppar som anordnar dykturer och kurser. På Gili Meno finnsnågra stycken. På Gili Trawangan finns fridykning. På Gili T och Gili Air anordnas hajdykning.

 

Bästa dykplatserna

Gili Trawangan: Halik reef, Shark point och Goodheart reef. Gili Meno: Meno wall och Meno slope. Gili Air: Haan’s reef och Gili Air Wall. Det finns också ett par dykplatser som kräver mer avancerade kunskaper, såsom Deep Turbo (nordöst om Gili Trawangan) och Japanese Wreck (söder om Gili Meno). Vi rekommenderar Diversia Diving, Aquaddiction Dive och Gili Divers (drivs av svenskar) på Gili T, Blue Marlin Dive och Divine Divers på Gili Meno samt Manta Dive Gili Air, Blue Marina Dive och Gili Air Divers på Gili Air.

 

Dykcertifikat

Det är populärt att resa till Giliöarna för att ta dykcertifikat. Priserna är vanligen lite lägre på Meno och Air än vad de är på Trawangan. Priserna kan självfallet också variera, men här är några riktpriser att utgå ifrån. Fun dives - från 500.000 Rp.Discover Scuba - från 900.000 Rp. Advanced Open Water - från 4.000.000 Rp. Open Water - från 5.000.000 Rp. 

Upptäck Giliöarna
Från Gili Meno till Trawangan och Air
Dykkarta Giliöarna

Snorkling

Det fantastiska med Giliöarna är att du har bra snorkling bara ett par meter från stranden. Du måste alltså inte ta dig någonstans med båt för att få snorkla bland koraller, fiskar och sköldpaddor. Dessvärre är inte alla korallreven runt Giliöarna så välmående och du behöver ta dig till de bästa snorkelplatserna för fina upplevelser. Stränderna kring öarna är långgrunda och vid lågvatten kan det på många platser vara svårt att komma ut i vattnet och snorkla, så ge dig ut när det är högvatten. Du kan hyra snorkelutrustning överallt på Gili T och Gili Air. Det är lite mer begränsat med uthyrningsställen på Gili Meno så ta dig till hamnen eller fråga på ditt hotell. Var försiktig när du snorklar så att du inte kommer för långt bort från stranden och försök aldrig att simma mellan öarna.

 

Bästa platserna att snorkla

Gili Trawangan: längs norra stranden från Karma Kayak. Längs östra stranden från Villa Almarik till Horizontal Bar. Bäst koraller i norr. Sköldpaddor på östkusten. Gili Meno: längs norra stranden från Goodheart Bungalows till Bounty Pier Wreck. Fantastiska koraller, mycket fisk och sköldpaddor. Gili Air: längs hela östra stranden är chansen störst att se sköldpaddor. Fina koraller på nordöstra spetsen. Du kan även ha tur att se sköldpaddor på den västra sidan. Bäst koraller söder om ön dit du enklast tar dig med båt.

Surfa
Tro det eller ej, men Giliöarna kan faktiskt bjuda på fina surfvågor, speciellt under torrsäsongen. Sydvästra Trawangan har bäst förhållanden för surf och du kan hyra surfbrädor på stranden. Du kan också hyra paddle boards på Air och Trawangan.

Båtturer

Åk på båttur kring Giliöarna. Fråga i hamnen, eller på ditt hotell, efter en bra båttur. Boka en båt med glasbotten så att du kan få se allt fantastiskt som händer där under ytan. Detta bör kosta max 150.000 Rp. per person. Du kan också följa med de lokala fiskemännen ut och fiska. Fråga i hamnen så hjälper de dig. 

Öhoppa

Det är enkelt och billigt att resa mellan Giliöarna. När du kommer fram till din ö, besök hamnkontoret för att ta reda på när båtarna går. Tidtabellerna ändras ofta, och är dessutom väderberoende, så det är bäst att ta reda på vad som gäller när du är på plats. Att resa mellan öarna kostar från 35.000 Rp enkel resa. Båtarna slutar gå på eftermiddagen så om du vill ta dig mellan öarna på kvällen/natten får du chartra en egen båt vilket kostar ett par hundratusen Rp. Då är det i princip billigare att ta in på ett hostel över natten.

NJUT AV GOD MAT & DRYCK (OCH FEST)

Ät gott

På senare tid har alltfler unika restauranger öppnat på Giliöarna. Förutom indonesisk mat kan du idag njuta av mat från nästan hela världen.

 

Gili Trawangan

Se solnedgången på Paradise Sunset Bar, South Beach.

Ät pizza på Pizzeria Regina nere vid hamnen.

Öns bästa kaffe och gott fika på La Dolce Vita, nära nattmarknaden.

Lyxa till det på Pearl Beach Lounge, på öns sydöstra spets.

Ät en lyxig middag på Ko Ko Mo Restaurant, nära Pearl Beach Lounge.

Unna dig hälsomat och yoga på The Yoga Place Garden, Sunset Forest Road.

Ät lokal indonesisk mat på nattmarknaden, på Main Road nära hamnen.

 

Gili Meno

Ät indonesiska grytor på Ryan’s Café, norra stranden.

Ät middag i solnedgången på MAHAMAYA på nordvästra delen av ön.

Ät billigt på legendariska Ya Ya Warung, på östra stranden.

Njut av solnedgången på Sasak Café, mitt på den västra stranden.

Unna dig en god måltid på populära Little Bali Restaurant, på öns nordöstra spets.

 

Gili Air

Unna dig Giliöarnas bästa glass på Scooperific Cafe & Gelato, finns över hela ön.

Ät underbar pizza på Classico Italiano, nära hamnen och Scallywags Smugglers.

Njut av hälsomat på Pachamama Organic, Jalan Svea, nordöstra delen av ön.

Häng på Mowie's Bar och se solen gå ner.

ZippBar som ligger på sydöstra spetsen har billig och riktigt bra mat.

Njut av grillad fisk på Scallywags Beach Club som ligger på öns sydöstra spets. 

Ät indonesisk mat på Warung Bambu, som ligger längs huvudgatan norrut från hamnen.

Fika på Coffee & Thyme, som ligger nere vid hamnen.

Nasi Goreng

Nattliv

Gili T är känd för ett vimlande nattliv. De populäraste barerna är Sama Sama Reggae Bar, Tir Na Nog Bar, The Jungle Pre-Drinking Bar, Wondow Bar, Jiggy’s Jig och Beautiful Life.

På måndagar är det Blue Marlin som gäller, onsdagar Tir Na Nog Bar och på fredagar är det Rudy’s. Från Gili Trawangan kan du också åka partybåt med South Sea Nomads. Om du är på ön när det är fullmåne, missa inte Full Moon Party.

 

Gili Meno är betydligt mer stillsam än grannen Trawangan, men det finns ett par sköna barer att fördriva tiden på. Njut av en lat dag på MAHAMAYA som ligger på västra stranden, lyxa till det på Karma Beach Club strax söder om piren, eller se solen gå ner på Adeng Adeng Beach Bar.

 

Gili Air har ett par riktigt sköna barer. Unna dig en härlig eftermiddag på Scratch Beach Club som ligger på nordvästra delen av ön, eller på Caballito de Mar som ligger på öns sydöstra spets. Legend Bar och Space Bar är mest populära för en partykväll.

KOPPLA AV & TESTA NYTT

Gå på spa

Unna dig en härlig massage, ansiktsbehandling eller något annat som passar för dagen. Du kan hitta spa nästan överallt på Giliöarna. En timmes balinese massage på ett "enkelt" massageställe bör inte kosta mer än 100.000 Rp. På Gili Trawangan rekommenderas Spa Ottalia. Besök Ocean Spa at MAHAMAYA på Gili Meno. På Gili Air gillar vi Utopia Spa.

Cykla

Förutom att promenera runt de tre Giliöarna är cykel det smidigaste färdmedlet. Många hotell lånar ut egna cyklar eller så kan du hyra cykel i princip var som helst på öarna. En dags cykelhyra kostar omkring 30.000 Rp. Hyr en vanlig cykel eller "fat tire bike" med grövre däck som du kan cykla med på stranden.

Paddla kajak

Hyr kajak och paddla runt de vackra Giliöarna. Det är bäst att paddla vid högvatten för att kunna hålla sig nära stranden. Med lite tur kan du få se sköldpaddor och mantas om du ger dig ut en bit från stranden (ta det försiktigt om vattnet är strömt). Karma Kayak på Trawangan anordnar populära kajakturer.

Vandra

Giliöarna förknippas knappast med vandring och det vore ju att överdriva att påstå att vandringen är ett dragplåster, men faktum är att Trawangan kan bjuda på ett par timmars vandring med härlig utsikt över Lombok från Gili Trawangan View Point. För dig som vill ha mer äventyr än att promenera runt Giliöarna kan vandra uppför vulkanen Rinjani på Lombok.

Utomhusbio

Ta dig till Villa Ombak på Gili Trawangan för utomhusbio. Varje kväll visas en ny film och du betalar 50.000 Rp.

 

Rid på stranden

Stud Stables på Gili Trawangan erbjuder ridning på stranden vilket är en populär solnedgångsaktivitet. Kostar från 200.000 Rp. Om du inte tycker att hästarna ser välmående ut avråder vi dig från att genomföra aktivteten.

 

Testa på silversmide

YIN Jewelry på Gili Trawangan håller kurser i silversmide. Kursen är tre timmar och hålls varje dag, förmiddag eller eftermiddag. Kostar från 350.000 Rp. per person.

Yoga

 

Alla Giliöarna har yogaställen med bra utbud av yogaklasser. Prova på The Yoga House på Gili Trawangan, Seri Resort på Gili Meno och H2O Yoga på Gili Air. 

Gymma
Gili Fit på Trawangan är ett gym- och fitnesscenter på nordöstra delen av ön (nära Marygio Resort) som har gym, gruppträning och fitnessretreats. Gymträning kostar från 50.000 Rp. och gruppträning från 100.000 Rp. Se hela prislistan på hemsidan. 

Besök och donera till sköldpaddsreservaten

Gili Trawangan: “main beach” på öns östra sida. Gili Meno: på öns sydöstra sida. Gå söderut från hamnen.

Matlagningskurser

Den mest populära arrangören hittar du nära hamnen på Gili Air. Gili Cooking Classes håller tre kurser om dagen där du får lära dig laga indonesisk mat. Kostar från 300.000 Rp. per person.

Shoppa

Framförallt Trawangan och Air har ett bra utbud av butiker spridda över öarna där du kan köpa badkläder, kläder, dyk- och snorkelutrustning, souvenirer, smycken, träföremål och lokala matvaror. På Meno är utbudet tyvärr väldigt litet så om du vill shoppa är tipset att du tar båten till Trawangan eller Air.

Skaffa dig ett minne för livet

Det är många som besöker Giliöarna som åker hem med en tatuering. Det finns ett helt gäng med tatueringsstudios på Trawangan och Air. Bamboo Tattoo på Gili Trawangan anses vara ett av de bästa ställena.

Soluppgång Gili Air
Turtle Sanctuary Gili Meno
Upplev Giliöarna