Upplev det bästa av södra Lombok

SÖDRA LOMBOK - ETT MÅSTE PÅ DIN RESA TILL INDONESIEN

Södra Lombok har allt! Från paradisstränder till surfing och snorkling. Här hittar du vackra resorter liksom enkla bungalows mitt i ingenstans. Du reser till södra Lombok för att njuta av vacker natur och spännande aktiviteter. Och enkelheten, förstås. Kom hit och njut!

Upplev makalös natur på södra Lombok

NJUT AV VACKRA STRÄNDER PÅ SÖDRA LOMBOKS ÖAR

Sol och bad på Gili Layar
Snorkla på Gili Rengit

VÅRA FAVORITHOTELL PÅ DE SÖDRA GILIÖARNA

Tanjungan Bukit
Layar Beach Bungalow
Matahari Villas
Upptäck södra Lombok

Gili Gede är den mest välkända av södra Lomboks öar, men vi kan verkligen rekommendera ett besök på de än mindre exploaterade öarna Gili Layar och Gili Asahan. Närmare Lembar ligger också en liten ögrupp som är väl värd ett besök, framförallt ön Gili Nanggu. Ölivet på Lombok är ytterst okomplicerat med lugnet som gemensam nämnare.

Res hit
Ta dig till Tembowong. Att köra moped själv är förstås det enklaste alternativet men du kan också ta bemo (30.000 Rp) eller taxi (250.000 Rp) från Lembar. Väl framme i hamnen i Tembowong ber du om en båt över till Gili Gede vilket inte ska kosta mer än 30.000 Rp per person. Båtresan tar ca 10 minuter. Båten från Tembowong till Gili Layar kostar 150.000 Rp och tar ca 30 minuter.

Ha kul

Du åker hit för stränderna och snorklingen. Det finns inte mycket mer att göra på södra Lomboks Giliöar vilket gör dem till ett perfekt resmål för avkoppling. Gili Rengit har jättefin snorkling utanför sin kust medan du kan snorkla direkt från stranden på Gili Layar. En dagstur med båt kostar från 100.000 Rp per person beroende på vilket hotell du bokar den från. Sola och bada, snorkla och njut av att ha en hel paradisstrand för dig själv. Det finns få restauranger på öarna (i bästa fall små warunger) så räkna med att äta på ditt hotell. 

Tips 

Alla som besöker öarna rekommenderas att uppträda respektfullt. Lokalbefolkningen är inte vana vid turister och många är konservativa i sin tro. Alltså inga bikinipromenader genom byarna. Gili Gede som är den mest populära ön i området är fortfarande otroligt lugn och det finns bara ett fåtal hotell. Vi bodde på Tanjungan Bukit i januari 2018 och hade några helt fantastiska dagar där. Vid byn nära Kokomo Resort på Gili Gede finns några små kiosker. Gili Gede håller på att få elektricitet medan de andra öarna fortfarande saknar egen elförsörjning. Rinnande vatten är en bristvara på alla öarna. Det finns inga ATM på öarna och var beredd på att inte ha mobiltäckning överallt. Kort och gott, du åker hit för avkoppling!

UPPTÄCK DET ANDRA KUTA

Härliga stränder i Kuta

Du har säkert hört talas om Kuta - det galna turistområdet på Bali. Kuta Lombok har däremot ingenting gemensamt med sin namne. Hit åker du för att surfa och njuta av den coola atmosfären som finns här.
 

Res hit

Från Lomboks flygplats är det bara 30 minuters bilresa till Kuta och resan kostar ca 200.000 Rp. När du väl är på plats i Kuta rekommenderar vi att du hyr moped och fortsätta upptäcka södra Lombok. Dagshyra kostar från 50.000 Rp. 

Ha kul 

Kuta har fantastiska stränder! Bästa sättet att upptäcka dem är att hyra moped och ge dig ut på upptäcktsfärd. Vägarna är bra och trafiken lugn. Vid de flesta stränder behöver du köra sista biten på så kallade "dirt roads" som kan vara lite svårmanövrerade om det regnat mycket, men låt inte det avskräcka dig. Vid merparten av stränderna får du betala 5.000 Rp för parkering vilket är standard nuförtiden. Kuta är populärt bland surfare och det finns ett helt gäng bra surfstränder att upptäcka här. Kuta har också många bra caféer, barer och restauranger. Du kan yoga på Mana Retreat och byns mest fantastiska massage får du på Matcha Spa.

 

Tips 

Kuta är under utveckling vilket innebär att fler butiker, caféer och barer kommer till området. Med det sagt så finns fortfarande inte allt att få tag på här, så om du är i behov av någonting särskilt bör du handla det innan du kommer hit. Det finns flera ATM i området. Mobiltäckningen i Kuta är OK men svagare desto längre bort från byn du kommer. Gratis wifi finns på de flesta hotell och caféer. I hela Kutaområdet finns många hotell och villor i alla prisklasser. Det är bara att välja och vraka med andra ord.

VÅRA FAVORITHOTELL I KUTA LOMBOK

Harmony Villas
Villa Sorgas
Villa Bliss

MISSA INTE HÄFTIGA EKAS

För många besökare är Ekas på sydöstra Lombok ett minne för livet. Branta klippor möter kritvita stränder och kristallklart vatten. Behöver vi säga mer? Se till att spendera åtminstone en natt här på din resa runt Lombok.
 

Res hit 

Från Lomboks flygplats är det ca 45 minuters bilresa till Ekas och resan kostar ca 250.000 Rp. När du väl är på plats i Ekas kan du hyra moped. Om du kommer från Kuta tar du dig tillbaka norrut mot flygplatsen för att sedan köra österut på Jalan Raya Praya. Längs vägen finns ett par ATM där du kan ta ut pengar. 

Ha kul 

Ekas är perfekt för långa härliga mopedturer. Längs hela kusten finns mängder av häpnadsväckande platser som du bara måste besöka. Upptäck de fantastiska stränderna i området och missa inte Pink Beach där du också kan snorkla. Om du vill testa på kitesurfing (eller ge dig ut på egen hand) så ska du ta dig till Ekas södra spets. Det finns också ett par bra surfspots längs Ekas kust. Njut av lata dagar på någon av de sköna strandcaféerna.

 

Tips 

Även Ekas är under utveckling och framförallt standarden på vägarna håller på att bli bättre. Vissa sträckor kan mopeden få det svårt, men gör åtminstone ett försök att nå alla de där fantastiska utsiktsplatserna. Det finns inga ATM i Ekas så ta ut pengar på vägen dit. Mobiltäckningen är generellt OK men var beredd på att den kan vara svajig emellanåt. Gratis wifi finns på de flesta hotell och caféer.

 

Boende 

Det finns få men mycket bra boendealternativ i Ekas. Här skulle vi mer än gärna bo ett par nätter! 

Jeeva Beach Camp
Ekas Breaks
Ekas Sunrise

RES FRÅN SÖDRA LOMBOK...

TILL GILIÖARNA

Några dagar i veckan kör Gili Getaway mellan Gili Gede och Gili T och Gili Air. Enkel resa kostar 450.000 Rp och tar ca 45 minuter. Om du bara vill åka till Senggigi tar båtresan 30 minuter och kostar 250.000 Rp.

 

Om du befinner dig på fastlandet kan du ta en taxi eller köra själv till Senggigi och därifrån ta båten till Giliöarna - båten kostar från 200.000 Rp och tar ca 30 minuter. Du kan förstås också ta dig till Bangsal och lokalbåten därifrån, som inte kostar mer än ett par tiotusen Rp.

TILL NUSAÖARNA

Ta färjan från Lembar till Padang Bai och sedan taxi till Sanur för att därifrån ta båten till Nusa Lembongan. Du kan också ta lokalbåt från Padang Bai till Nusa Penida. 

 

Alternativt flyger du från Lombok till Bali, tar en taxi från flygplatsen till Serangan/Sanur och slutligen tar båten över till Nusaöarna.

TILL BALI

Från Gili Gede går båtar till Bali (Serangan) med Gili Getaway. Resan tar ca 2 timmar och kostar 675.000 Rp enkel väg. Som vi nämnt ovan så kan du också ta färjan från Lembar till Padang Bai vilket tar minst 4 timmar och kostar 40.000 Rp. Annars är det enklaste alternativet att ta flyget över till Bali.