Allt om hur du reser till Nusaöarna

TA BÅTEN TILL NUSAÖARNA

Res till Nusa Lembongan

Det finns en rad båtbolag som tar dig från Bali till Nusaöarna, med Lembongan som utgångspunkt för att resa vidare till Ceningan och Penida. Du kan antingen resa från Sanur på Balis östkust eller Serangan som ligger i söder, nära flygplatsen. Du kan självfallet också resa vidare från Giliöarna till Nusa Lembongan, eller tvärtom.

 

Det billigaste alternativet är att resa med public boat medan övriga snabbåtsalternativ kostar lite mer. Restiden från Bali, oavsett om du reser från Sanur eller Serangan till Nusa Lembongan, är drygt 1,5 timme med public boat och ca 30 minuter med snabbåt. När du bokar båtresan, titta en gång extra så att båten avgår från den hamn du har tänkt samt ankommer till rätt strand. Vissa båtbolag stannar i Jungutbatu medan andra stannar vid Mushroom Bay. Vissa båtbolag ordnar med transport till ditt hotell när du kommer fram till Nusa Lembongan. Dubbelkolla före avresan från Bali huruvida det ingår i din båtbiljett.

Ta båten till Nusaöarna
Ta båten till Nusaöarna
Från Nusaöarna till Giliöarna

Scoot Fast Cruises rutt är Sanur, Lembongan, Lombok och Giliöarna. Du kan också resa från Giliöarna till Lembongan (eller tvärtom) med Gili Sea Express vars rutt är Amed, Giliöarna, Lombok, Nusa Lembongan och Sanur. I priset ingår upphämtning och avlämning på Bali.

Från Nusaöarna till Lombok

Du kan åka från Lembongan till Senggigi på västra Lombok med bland annat Scoot Fast Cruises.

Res till Nusa Ceningan

Det bästa sättet att ta sig från Nusa Lembongan till Nusa Ceningan är att hyra en moped eller betala en transport över till andra sidan. Det går självfallet att chartra en båt till Ceningan men det kan vara svårt att lägga till, beroende på tidvattnet. Därför är rekommendationen att resa till Ceningan över land.

 

Res till Nusa Penida

Du kan resa direkt från Sanur (Bali) till Nusa Penida med Caspla Bali Sea View. Snabbåtarna, med plats för 45 passagerare, avgår två gånger om dagen. Upphämtning och avlämning på Bali ingår i priset.

 

Från Padang Bai går dagliga lokalbåtar till Nusa Penida som är i stil med Perama från Sanur. Bokas och betalas direkt i hamnen i Padang Bai.

 

Från Serangan kan du åka med Quicksilver Cruise Bali som avgår från Bali på förmiddagen och från Nusa Penida på eftermiddagen. Resan tar ca 75 minuter. Det finns också dagsturer från Bali.

 

Du kan också resa från Lembongan till Nusa Penida. Ta taxibåten i Mushroom Bay till Crystal Bay. Alternativt ta dig till hängbron vid sundet mellan Lembongan och Ceningan. Lokalbåten avgår klockan 06.00 på morgonen. Du kan också chartra en egen båt från Nusa Lembongan och det kostar från 300.000 Rp.

Rocky Fast Cruise

Rocky Fast Cruise

Välkänt båtbolag med mycket bra rating på Tripadvisor. Har flera avgångar per dag mellan Sanur och Lembongan. I priset ingår upphämtning och avlämning på Bali. Snabbåtarna tar mellan 25 och 100 passagerare.

Marlin Lembongan Cruiser

Marlin Lembongan Cruiser

Avgår från Sanur tre gånger per dag. Om du bokar din biljett direkt i hamnen i Sanur ingår avlämning på ditt hotell på Lembongan. Båten tar 35 passagerare. 

Scoot Cruise

Scoot Fast Cruises

Scoot kör snabbåtar med plats för 30 till 65 passagerare från Sanur till Lembongan. Du kan sitta kvar på båten och åka hela vägen till Giliöarna. Stabilt båtbolag med bra rating.

Local Boat till Lembongan

Local Boat

Det finns två local boats som avgår några gånger om dagen från Sanur till Jungutbatu. Slow boat kostar ca 100.000 Rp. per person enkel resa (tar ca 1,5 timme) medan public speed boat kostar ca 150.000 Rp. enkel resa och tar ca 30 minuter. Biljetter ordnas i hamnen, var där en dryg halvtimme före avgång.

BRA ATT TÄNKA PÅ NÄR DU PLANERAR DIN RESA TILL NUSAÖARNA

Om du inte hittar några bra avgångar från Bali till exempelvis Nusa Penida - ta dig till Nusa Lembongan där du enkelt kommer vidare till de andra Nusaöarna. Om du har möjlighet, lämna Bali så tidigt som möjligt på morgonen. Havet är i regel lugnare då och du får en smidigare och trevligare resa.

Det smidigaste sättet att ta sig till Nusaöarna är att resa till hamnen i Sanur på morgonen, kolla upp de aktuella avgångstiderna och förhandla om ett pris med det båtbolag som du tycker verkar bäst. Du kan få ner priset till omkring 150.000 Rp enkel resa för snabbåtarna. I många fall ingår då transport till hotellet på Nusa Lembongan. Ha i åtanke att lokalbåten kostar 100.000 Rp och tar ca 90 minuter.

Om du åker direkt till hamnen och köper båtbiljetten där, se till att du har förhandlat om priset och betalat biljetten innan båten lämnar hamnen. Om du köper din båtbiljett hos en lokal agent "på stan" eller på en bokningssajt online, titta extra noga på biljetten så att du ska åka med det båtbolag som du har tänkt dig. Många blir lurade och tvingas åka med ett av de mindre tillförlitliga båtbolagen, men till samma pris som ett av de bättre resealternativen.

Varje år förekommer olyckor på havet mellan Bali och Lembongan. Det beror ofta på att dåligt underhållna båtar överlastas. Om båtbiljetten är betydligt billigare än hos andra båtbolag, är det troligtvis ett sådant båtbolag du kommer få åka med. Om du betalar lite mer för båtbiljetten, innebär det att det finns färre sittplatser, samt att komforten och säkerheten är högre.

Kortio

Om du väljer ett båtbolag där upphämtning och avlämning inte ingår i priset har vi några bra tips: 

  • Undvik att resa med "banjarchaufförerna" till hamnen. Deras fasta priser är flera gånger högre än Uber. Boka i appen istället för att be hotellet ordna en transport åt dig.

  • När du återvänder från Nusaöarna till Sanur bokar du en taxi genom Uber. Promenera ett par hundra meter bort från hamnen för att bli upphämtad där. 

  • Åk inte med chaufförerna som erbjuder dig transport i hamnen. De vill ha fast pris på ca 200.000-300.000 Rp. till turistområdena medan samma sträcka med Uber kostar ca 50.000 Rp.