Allt om hur du reser till Giliöarna

TA BÅTEN TILL GILIÖARNA

Det finns idag ett stort antal båtbolag som tar dig från Bali till Giliöarna. Alla kör snabbåtar vilket gör att restiden är som mest ett par timmar. Det finns tre hamnar på Bali varifrån båtarna avgår till Giliöarna; Serangan/Benoa ligger nära flygplatsen, Padang Bai ligger på östkusten och till sist Amed som ligger på norra Bali. Serangan till Gili tar ca 3 timmar medan det från Padang Bai tar ca 1,5 timme. Från Amed tar resan över till Giliöarna ca 45 minuter. Tänk på att båtresan tar längre tid om det är dåligt väder. Läs våra tips på hur du bäst planerar din resa längst ner på sidan.

De flesta som ska resa till Giliöarna söker efter den billigaste båtbiljetten. Men tänk på att billigast inte alltid är bäst. I det här fallet är det snarare tvärtom, där högre pris innebär schysstare båt och därmed också högre säkerhet. Många vill, förutom billiga biljetter, att resan ska gå så snabbt som möjligt. Det är ofta värt att lägga lite mer tid på att ta taxi till Padang Bai/Amed för att få en så kort båtresa som möjligt. När du bokar båtresan, titta en gång extra så att båten avgår från den hamn du har tänkt. Säkerställ också att båten går till din ö, då det exempelvis finns båtbolag som bara åker till Gili Trawangan. För att komma till Gili Meno måste du i regel ta local boat från Trawangan eller Air. Om du reser via Bangsal på Lombok - förbered dig genom att läsa vår guide.

Blue Water Express

Blue Water Express

Det båtbolag som har funnits längst, sedan 2005. Blue Water Express är kända för sitt säkerhetsarbete och har mycket bra betyg på Tripadvisor. Kör med moderna båtar med plats för 30 till 60 passagerare. Båtarna avgår från Serangan och Padang Bai med stopp på Gili Trawangan, Gili Air och Lombok.

Gili Getaway

Gili Getaway

Välkänt båtbolag med mycket bra betyg på Tripadvisor. Gili Getaways båtar har plats för 40 passagerare och avgår från Serangan till Lombok, Gili Trawangan och Air. Numera kan du också åka med Gili Getaway till Gili Gede på södra Lombok.

FreeBird Express

FreeBird Express

Ett av båtbolagen som avgår från Amed men med fördelen att de stannar på alla tre Giliöarna samt i Bangsal på Lombok. Från Amed har du den kortaste resan mellan Bali och Giliöarna. Båten har plats för ca 40 passagerare och de avgår på förmiddagen. FreeBird Express har mycket bra omdömen.

Gili Gili Fast Boat

Gili Gili Fast Boat

Båtbolaget har funnits sedan 2009 och avgår från Padang Bai med stopp på Gili Trawangan, Gili Air och Lombok. Båtarna har plats för 30 respektive 40 passagerare. Betyget på Tripadvisor är bra men inte i topp.

ALTERNATIVA FÄRDSÄTT TILL GILIÖARNA

Flyg från Bali till Lombok

Flyg till Lombok

Om du inte vill ta båten från Bali till Giliöarna kan du istället flyga till Lombok. Flighten från Bali till Lombok tar ca 30 minuter i luften. Från Lombok International Airport tar du shuttle bus eller taxi till hamnen i Bangsal varifrån "local boat" tar dig till Giliöarna på 15-30 minuter beroende på vilken ö du ska till. Ditt flyg bör lämna Bali på förmiddagen för att du ska hinna till hamnen i Bangsal innan båtarna slutar gå på eftermiddagen. Vi rekommenderar att flyga med Garuda Indonesia.

Färja från Padang Bai till Lombok

Färja till Lombok

Ett populärt alternativ bland framförallt backpackers är att ta färjan från Padang Bai till Lembar på södra Lombok. Du kan endast köpa biljett i hamnen och enkelresa för vuxen kostar från 40.000 Rp. Resan tar drygt 5 timmar och färjan går dygnet runt. Från hamnen i Lembar kan du ta en shuttle bus till Bangsal (kostar från 100.000 Rp per person och tar ca 2 timmar) varifrån du tar local boat över till Giliöarna. Var medveten om att färjebolaget inte följer internationella sjöfartsregler och säkerhetskrav. 

Om du har möjlighet, lämna Bali så tidigt som möjligt på morgonen. Havet är i regel lugnare då och du får en smidigare och trevligare resa.

Om du anländer till Bali på eftermiddagen, eller om du planerar att lämna Gili samma dag som flyger går från Bali - ta en extra övernattning på Bali för att vara säker på att du kommer fram i tid.

Bokar du din biljett "på stan" kan du får ner priset till ca 400.000 Rp medan de tillförlitliga bolagens internetpriser är ca 1.500.000 Rp. (tur och retur inkl. upphämtning och avlämning på Bali). Du kan pruta ner priset till omkring 1.000.000 Rp. Ju större sällskap desto lägre pris. Betala inte extra för upphämtning utanför turistområdena.

Om du förbokar din båtbiljett online ingår i regel upphämtning och avlämning på Bali (kan vara till olika destinationer) i biljettpriset. Dock gäller detta vanligen bara till/från turistområdena och om du t.ex. bor i Canggu kommer båtbolaget försöka ta extra betalt för "omvägen". Det finns ingen anledning att betala extra så försök att förhandla bort tillägget, som dessutom är kraftigt överprissatt hos alla båtbolag. Då tjänar du mer på att ordna med transporten själv! 

Om du köper din båtbiljett hos en lokal agent "på stan" eller på en bokningssajt online, titta extra noga på biljetten så att du ska åka med det båtbolag som du har tänkt dig. Många blir lurade och tvingas åka med ett av de mindre tillförlitliga båtbolagen, men till samma pris som ett av de bättre resealternativen.

Om du väljer ett båtbolag där upphämtning och avlämning inte ingår i priset har vi två viktiga tips. Undvik att resa med "banjarchaufförerna" till hamnen - välj Uber, eller vanlig taxi istället. När du återvänder från Giliöarna - åk inte med chaufförerna som erbjuder dig transport i hamnen - boka en Uber när du kommer tillbaka till hamnen.

Om du åker direkt till hamnen och köper båtbiljetten där, se till att du har förhandlat om priset och betalat biljetten innan båten lämnar hamnen. 

Varje år förekommer olyckor på havet mellan Bali och Lombok. Det beror ofta på att dåligt underhållna båtar överlastas. Om båtbiljetten är betydligt billigare än hos andra båtbolag, är det troligtvis ett sådant båtbolag du kommer få åka med. Om du betalar lite mer för båtbiljetten, innebär det att man bara fyller båten till dess kapacitet, samt att komforten och säkerheten är högre.

BRA ATT TÄNKA PÅ NÄR DU PLANERAR DIN RESA TILL GILIÖARNA