Stranden i Jungutbatu
Soluppgång över Bali
Lembongans underbara stränder

När är det bäst att åka till Nusaöarna? 

Lågsäsong: februari, mars, april, maj, juni, oktober och november.

Högsäsong: januari, juni, juli, augusti, september och december.

 

Vädret på Nusaöarna kan vara väldigt varierande, och regnsäsongen förändras för varje år. Generellt är vädret som bäst, med minst regn, under sommarmånaderna och hösten. Det går bra att resa till Nusaöarna året om tack vare det tropiska klimatet, men vid hårt väder blir båttrafiken vanligen inställd. Kom ihåg att vädret på Nusaöarna kan vara varierande med sol och skurar om vartannat, så det går inte att bedöma vädret bara genom att titta på en väderprognos.

 

Undvik att besöka Nusaöarna under Nyepi (vanligen i mars) som är den tysta högtiden.


Under högsäsong och högtider - boka alltid ditt boende i förväg.

Bra att veta när du besöker Nusaöarna

Visum

Visumreglerna i Indonesien ändras ständigt, så se till att hålla dig uppdaterad på Indonesiska ambassadens hemsida. För tillfället finns ett gratisvisum för svenskar som gäller i max 30 dagar. Generellt gäller att om du ska befinna dig i Indonesien mer än 30 dagar behöver du ordna med ett visum på ambassaden i Stockholm före avresan.

 

Cash is king

Valutan i Indonesien heter Rupiah, förkortas antingen IDR eller Rp. Se aktuell valutakurs här. På Lembongan finns det en uttagsautomat (ATM) längs huvudgatan i Jungutbatu men den tar inte Visakort. Däremot finns ingen ATM på Ceningan. På Penida (mittemot Nusa Penida Guest House) finns en ATM som inte tar emot Visakort. Det är alltså MasterCard som gäller på Nusaöarna.

 

Det händer att pengarna är slut i automaterna. För att vara på den säkra sidan, ta ut pengar på Bali så att du klarar dig den första tiden på ön. Om du behöver ta ut mer pengar, så fråga på hotellet vilken som är den bästa uttagsautomaten. Kom ihåg att ATM i regionen är ständigt utsatta för skimning så var försiktig när du tar ut pengar. Undvik att använda kontokort på plats på Nusaöarna då du får betala ett par procents kortavgift, förutom bankens valutapåslag.

 

Dricks

Det är ingen som förväntar sig att du ska dricksa på Nusaöarna. Ett tips är att kolla på menyn. Om det står på menyn att det tillkommer skatt och serveringsavgift på notan, då behöver du inte dricksa eftersom att restauranger kommer lägga på 5-10 % för serveringen. Om du går på en restaurang där skatt redan ingår i priset, rekommenderar vi att du rundar upp till närmaste tiotusental när du betalar notan. Detsamma gäller på indonesisk warung. Om du befinner dig på en restaurang eller ett hotell och är särskilt nöjd med någons insats, dricksa direkt till den personen (max ett par tiotusen Rp).

 

Elektricitet

Elen på Nusaöarna kommer från Java och Bali. För några år sedan gjordes förstärkningar för att minska förekomsten av elavbrott. Det är alltid en god idé att ta med sig en portabel laddare till mobiltelefonen.

 

Kommunikation

Många hotell och restauranger har wifi, även om hastigheten inte är den bästa. Vi rekommenderar att du köper ett Indonesiskt SIM-kort på Bali, utav märket Telkomsel eller XL och laddar på valfri mängd surf så du kan vara online hela vistelsen. 1GB surf kostar ca 30 kronor (50.000 Rp). På Penida kan mobiltäckningen vara sisådär och fungerar bäst på västra delen av ön. Ett tips är att ladda ner en offlinekarta av ön i Google Maps så att du kan navigera även utan internet.

 

Vattenförsörjning

Precis som på Bali och Giliöarna är tillgången till färskvatten ett stort problem för Nusaöarna. Öarna har inga egna färskvattenkällor och vattnet kommer till öarna i stora tankar.  

 

Butiker & affärer

På alla öarna finns enklare butiker där du kan handla hygienprodukter och livsmedel. Utbudet är relativt begränsat men det går alltid att få tag på det mest nödvändiga. Vi rekommenderar att köpa myggsprej och solskyddsfaktor på plats på Bali eller Nusaöarna då det är mycket billigare än i Sverige.

 

Säkerhet

Nusaöarna har låg brottsstatistik men precis som alla andra platser på jorden så gäller det att vara försiktig. Det vanligaste brottet är stölder från olåsta hotellrum så se till att du låser när du lämnar ditt rum. Bär inte med dig för mycket kontanter och lämna inte dina värdesaker obevakade på stranden. Se till att du förvarar pass och plånbok i en säkerhetsbox på hotellet. Om du blir utsatt för brott ska du anmäla det till polisen, fråga på hotellet hur du ska gå tillväga. Lembongan är en barnsäker ö med bra badplatser i Jungutbatu och Mushroom Bay, samt barnvänliga hotell.

 

Läkarvård

Det finns en liten läkarmottagning längs huvudgatan i Jungutbatu där en läkarkonsultation kostar ca 300.000 Rp. Vid svårare sjukdomsfall måste du resa tillbaka till Bali. Vi rekommenderar att du har med dig ett reseapotek med de viktigaste läkemedlen så att du kan få snabb behandling. Här kan du läsa Vårdguidens allmänna råd för reseapotek. Om du tar läkemedel som är narkotikaklassade i Indonesien måste du se till att din läkare skriver ett intyg till dig. Straffen för att föra in narkotikaklassade läkemedel i Indonesien är mycket stränga, så chansa inte.

 

Försäkringar

Beroende på vilken typ av resa du ska göra, se till att du har rätt reseskydd. Du är försäkrad genom din kortförsäkring och hemförsäkring, men beroende på resans längd kan du behöva teckna en separat reseförsäkring. Det kan tyckas vare en stor utgift, men det är ingenting jämfört med kostnaderna att vårdas på sjukhus. Vi rekommenderar ERV:s reseförsäkringar. 

Viktig information om Nusaöarna

 

Simma inte mellan öarna

Framförallt Lembongan och Ceningan ligger nära varandra men låt dig inte luras utav det. Vid lågvatten skulle du i princip kunna promenera mellan öarna. Men var försiktig och ta dig över till grannön med hjälp av hängbron. Vad gäller att ta sig till Penida finns inget annat alternativ än att färdas den dryga kilometern med båt. Att försöka simma mellan öarna är förenat med livsfara då strömmarna i sundet kan vara mycket starka. Var också försiktig när du snorklar kring öarna då du kan dras med utav strömmarna.

 

Sola och bada inte topless

Indonesien är ett muslimskt land och Nusaöarna är till störst del hinduiskt. Du som resenär måste visa respekt gentemot lokalbefolkningen. Även om atmosfären precis som på Bali är avslappnad så sola och bada inte topless på stranden. Klä dig respektfullt (alltså mer än bikini och badbyxor) utanför stranden.

 

Var rädd om naturen

Rör aldrig vid, och stå aldrig på koraller när du snorklar eller dyker. “Take only pictures, leave only bubbles”. Hjälp till att minimera användningen av plast. Köp en påfyllningsbar flaska i rostfritt stål från t.ex. Mizzu (finns bl.a. att köpa på caféer och i butiker på Bali) och fyll på vatten på hotellet eller i restauranger. Nedskräpning är precis som på Bali ett stort problem även på Nusaöarna, så hjälp till att inte göra problemen värre genom att kasta plastpåsar och annat avfall i naturen.

Inför din resa till Nusaöarna

Allt du behöver veta inför din resa till Nusaöarna

Valutakurs just nu

Missa inte den här drömvillan!

Lembongans coolaste villa
Lembongans coolaste villa
Seat24

Har du planerat att resa till Giliöarna?

Allt du behöver veta finns här!

Res till Nusaöarna
Ta hand om dig på resan!

Använd myggsprej

Det är ganska så vanligt med denguefeber i den här delen av Indonesien. Nusaöarna är officiellt malariafria men det finns ändå anledning att vara försiktig. Även om myggbetten skulle vara ofarliga så är de rejält irriterande, så se till att spreja på dig myggsprej även på dagen men i synnerhet kring solnedgången. Köp myggsprej när du kommer till Bali eller Nusaöarna, de är mer effektiva än de som finns i Sverige.

 

Undvik drinkar

Förekomsten av lokalt tillverkad alkohol i Indonesien och på Nusaöarna är stor. Varje år drabbas många resenärer av alkoholförgiftning och dessvärre slutar vissa fall riktigt olyckligt. Om drinkarna är för billiga är de garanterat gjorda på illegal och lokalt tillverkad alkohol (t.ex. Arak) men även på de dyrare barerna kan du aldrig riktigt vara på den säkra sidan. Håll dig till öl, fruktjuicer, vatten och kokosnötter.