När är det bäst att åka till Giliöarna?

 

Lågsäsong: maj, juni och oktober.

Mellansäsong: februari, mars, april och november.

Högsäsong: januari, juli, augusti, september och december.

 

Oavsett säsong är öarna välbesökta under påsk, jul, nyår, muslimska högtiden Idul Fitri och balinesiska högtiden Nyepi.

 

Vädret på Giliöarna kan vara väldigt varierande, och regnsäsongen förändras för varje år. Generellt är vädret som bäst, med minst regn, under sommarmånaderna och hösten. Det går jättebra att resa till Giliöarna året om tack vare det tropiska klimatet, men vid hårt väder blir båttrafiken vanligen inställd. Kom ihåg att vädret på Giliöarna kan vara väldigt varierande med sol och skurar om vartannat, så det går inte att bedöma vädret bara genom att titta på en väderprognos. Närheten till Lombok gör att det är något större risk för regn på Gili Air än de andra öarna.


Under högsäsong och högtider - boka alltid ditt boende i förväg.

Bra att veta om Giliöarna

 

Visum

Visumreglerna i Indonesien ändras ständigt, så se till att hålla dig uppdaterad på Indonesiska ambassadens hemsida. För tillfället finns ett gratisvisum för svenskar som gäller i max 30 dagar. Generellt gäller att om du ska befinna dig i Indonesien mer än 30 dagar behöver du ordna med ett visum på ambassaden i Stockholm före avresan.

 

Cash is king

Valutan i Indonesien heter Rupiah, förkortas antingen IDR eller Rp. Se aktuell valutakurs här. Det finns numera flera uttagsautomater på alla Giliöarna. Det händer att pengarna är slut i automaterna. För att vara på den säkra sidan, ta ut pengar på Bali så att du klarar dig den första tiden på ön. Om du behöver ta ut mer pengar, så fråga på hotellet vilken som är den bästa uttagsautomaten. Kom ihåg att Bali och Giliöarna är ständigt utsatta för skimning så var försiktig när du tar ut pengar. Undvik att använda kontokort på plats på öarna då du får betala ett par procents kortavgift, förutom bankens valutapåslag.

 

Dricks

Det är ingen som förväntar sig att du ska dricksa på Bali eller Giliöarna. Ett tips är att kolla på menyn. Om det står på menyn att det tillkommer skatt och serveringsavgift på notan, då behöver du inte dricksa eftersom att restauranger kommer lägga på 5-10 % för serveringen. Om du går på en restaurang där skatt redan ingår i priset, rekommenderar vi att du rundar upp till närmaste tiotusental när du betalar notan. Detsamma gäller på indonesisk warung. Om du befinner dig på en restaurang eller ett hotell och är särskilt nöjd med någons insats, dricksa direkt till den personen (max ett par tiotusen Rp).

 

Elektricitet

Giliöarna har egna elgeneratorer men tillgången till elektricitet är långt ifrån stabil, så räkna med att strömmen kommer gå då och då, framförallt på eftermiddagar och kvällar. Vid dåligt väder är också risken större för strömavbrott. Det kan vara en god idé att ta med sig en portabel laddare till mobiltelefonen.

 

Kommunikation

De flesta hotell och restauranger har wifi, även om hastigheten vanligen är lite sisådär. Vi rekommenderar att du köper ett Indonesiskt SIM-kort på Bali, utav märket Telkomsel eller XL och laddar på valfri mängd surf så du kan vara online hela resan. 1GB surf kostar ca 30 kronor (50.000 Rp).

 

Vattenförsörjning

Öarna köper in och fraktar färskvatten från Lombok, eftersom att öarna inte har några egna färskvattenkällor. Det gör att tillgången på vatten emellanåt kan vara begränsad, eftersom att leveranserna är beroende av väderförhållanden. På Gili Trawangan och Gili Air har de flesta hotell möjlighet att tillhandahålla färskvatten i sina duschar, medan det på Gili Meno är vanligt med saltvatten i duscharna. Vattenförsörjningen på Giliöarna är alltså ett problem, så se till att aldrig slösa på vatten när du befinner dig på öarna.

 

Butiker & affärer

På alla öarna finns enklare butiker där du kan handla hygienprodukter och livsmedel. Utbudet är relativt begränsat men det går alltid att få tag på det mest nödvändiga. Vi rekommenderar att köpa myggsprej och solskyddsfaktor på plats på Bali eller på Giliöarna då det är mycket billigare än i Sverige. 

 

Säkerhet

Giliöarna har låg brottsstatistik och det finns inga poliser, men precis som alla andra platser på jorden så gäller det att vara försiktig. Bär inte med dig för mycket kontanter och lämna inte dina värdesaker obevakade på stranden. Se till att du förvarar pass och plånbok i en säkerhetsbox på hotellet. Om du blir utsatt för brott ska du anmäla det till ö-chefen, fråga på hotellet hur du ska gå tillväga. Den som blir påkommen med att stjäla kan förvänta sig offentlig förnedring kallad Diarak Keliling Pulau och översätts ungefär vandring runt ö.

 

Läkarvård

Det finns små läkarmottagningar på alla Giliöarna. På Gili T finns en större läkarmottagning (vid Villa Ombak) som har öppet dygnet runt och där personalen talar bra engelska. Om du befinner dig på Meno eller Air, och inte kan få rätt hjälp på läkarmottagningarna där, rekommenderar vi att du åker till mottagningen på Gili T. På Gili T kan du få antibiotika och läkaren kan skriva ut läkemedel som du köper direkt på mottagningen. Vid behov av sjukhusvård måste du resa till Bali eller Lombok. Vi rekommenderar att du har med dig ett reseapotek med de viktigaste läkemedlen så att du kan få snabb behandling. Här kan du läsa Vårdguidens allmänna råd för reseapotek. Om du tar läkemedel som är narkotikaklassade i Indonesien måste du se till att din läkare skriver ett intyg till dig. Straffen för att föra in narkotikaklassade läkemedel i Indonesien är mycket stränga, så chansa inte.

 

Försäkringar

Beroende på vilken typ av resa du ska göra, se till att du har rätt reseskydd. Du är försäkrad genom din kortförsäkring och hemförsäkring, men beroende på resans längd kan du behöva teckna en separat reseförsäkring. Det kan tyckas vare en stor utgift, men det är ingenting jämfört med kostnaderna att vårdas på sjukhus. Vi rekommenderar ERV:s reseförsäkringar

Underbara stränder på Giliöarna
Soluppgång på Giliöarna
Många strandbarer på Giliöarna
Viktigt när du besöker Giliöarna

 

Simma inte mellan öarna

Visst, det är bara en dryg kilometer mellan Giliöarna men strömmarna som skapas mellan öarna kan vara oerhört starka. Om du vill resa mellan öarna, ta den lokala båten. Var också försiktig när du är ute och snorklar så att du inte dras med utav strömmarna.

 

Sola och bada inte topless

Indonesien är ett muslimskt land där du som resenär måste visa respekt gentemot lokalbefolkningen. Även om atmosfären är avslappnad, sola och bada inte topless på stranden och klä dig respektfullt (alltså mer än bikini) utanför stranden.

 

Var rädd om naturen

Rör aldrig vid, och stå aldrig på koraller när du snorklar eller dyker. “Take only pictures, leave only bubbles”. Hjälp till att minimera användningen av plast. Köp en påfyllningsbar flaska i rostfritt stål från t.ex. Mizzu (finns bl.a. att köpa på caféer och i butiker på Bali) och fyll på vatten på hotellet eller i restauranger. Nedskräpning är ett stort problem på Bali, så hjälp till att inte göra problemen större genom att kasta plastpåsar och annat avfall i naturen. På Bali och Giliöarna anordnas regelbundet strandstädningar som du kan engagera dig i.

Inför din resa till Giliöarna

Allt du behöver veta inför din resa till Giliöarna

Kortio

Har du hittat ditt drömhotell?

Inspireras av den här vackra resorten där du bor i din alldeles egna poolvilla.

Atoll Haven Villas
Atoll Haven Villas

Har du planerat att resa till Nusaöarna?

Allt du behöver veta finns här!

Res till Nusaöarna

Valutakurs just nu

Ta hand om dig på resan!

 

Använd myggsprej

Det är ganska så vanligt med denguefeber i den här delen av Indonesien, och det förekommer malaria. Även om myggbetten skulle vara ofarliga så är de rejält irriterande, så se till att spreja på dig myggsprej även på dagen men i synnerhet kring solnedgången. Köp myggsprej när du kommer till Bali eller Giliöarna, de är mer effektiva än de som finns i Sverige.

 

Undvik drinkar

Förekomsten av lokalt tillverkad alkohol i Indonesien - och framförallt på Giliöarna - är stor. Varje år drabbas många resenärer av alkoholförgiftning och dessvärre slutar vissa fall riktigt olyckligt. Om drinkarna är för billiga är de garanterat gjorda på illegal och lokalt tillverkad alkohol (t.ex. Arak) men även på de dyrare barerna kan du aldrig riktigt vara på den säkra sidan. Håll dig till öl, fruktjuicer, vatten och kokosnötter.