Upplev det bästa av östra Lombok

ÖSTRA LOMBOK - EN PLATS DU ALDRIG KOMMER GLÖMMA

Lomboks östra kust är den del av ön som gör minst väsen av sig. Öarna kring Labuan Pandan bjuder på fantastisk snorkling. Tetebatu har fantastiska vyer, coola vattenfall och bra vandring. I övrigt har östra Lombok inte mycket som lockar turister men genuiniteten är desto större. Res hit om du vill komma hem med helt unika minnen (och foton).

Fantastiska öar i östra Lombok

LABUAN PANDAN ÄR ETT MÅSTE PÅ DIN NÄSTA RESA

Gili Bidara
Gili Bidara

Labuan Pandan är så litet att du riskerar att missa det. Från den lilla fiskebyn på nordöstra Lombok kan du åka på båt- och snorkeltur till de magiskt vackra Giliöarna och ett besök hit blir ett minne för livet.  
 

Res hit 

Ta taxi! Be ditt hotell ordna med upphämtning. Taxi från flygplatsen tar ca 2 timmar och kostar omkring 500.000 Rp. Från Bali kan du ta speed boat över till Teluk Kode/Bangsal och sedan taxi därifrån till ditt hotell, vilket tar ca 3 timmar. 

Ha kul 

Precis utanför kusten ligger öarna Gili Lawang och Gili Sulat. Öarna består främst av mangroveskog och den bästa snorklingen har du precis utanför öarnas kust. Strax söder om Labuan Pandan ligger områdets riktiga pärlor - öarna Gili Petagan, Gili Bidara och Gili Kondo. Här snackar vi kritvita stränder och kristallklart vatten! Vid lågvatten kan du promenera längs en sandbank från Kondo över till lilla Gili Bagek. Även vid de södra öarna har du riktigt bra snorkling, framförallt vid Gili Bidara. Här hittar du oxå Gili Kapal som är så liten att den inte ens existerar vid högvatten. Öarna är slående vackra och en dagstur hit med båt är en magisk upplevelse. Prata med ditt hotell som hjälper dig ordna med snorkelturer. Du kan också bli avlämnad på någon av öarna och spendera en hel dag här. Om du vill göra en avstickare kan du ta mopeden till Air Terjun Bale Dalem. Det finns få matställen i området och du äter i första hand på något av hotellen.

Tips 

Det finns ingen ATM i Labuan Pandan utan du behöver åka en bit söderut till Labuan Lombok för att ta ut pengar. Det bästa är alltså att ta ut pengar innan du kommer hit. Hotellen tar bara cash. Mobiltäckningen är generellt dålig. Det finns bara några få boendealternativ i Labuan Pandan men de flesta har fått fantastiska omdömen från tidigare gäster. Vi gillade verkligen Bidara Cottages när vi bodde där januari 2018. 

VÅRA FAVORITHOTELL I LABUAN PANDAN

Pondok Siola
Bidara Cottages

UPPLEV LOMBOKS FANTASTISKA NATUR I TETEBATU

Tetebatu ligger söder om vulkanen Rinjani och är ett spännande resmål för dig som vill uppleva en riktigt genuin by 700 meter över havet. Här får du en inblick i det vanliga livet på Lombok. 

Res hit 

Lättaste sättet att resa hit är med taxi. Tetebatu ligger en dryg timmes bilresa österut från Mataram. Resan borde inte kosta mer än 400.000 Rp. Det finns också möjlighet att åka buss från Mataram, vilket är väldigt billigt, men bussen släpper av dig i Pomotong som ligger 12 km söder om Tetubatu. Om du kommer från t.ex. Giliöarna och vill spara pengar kan du ta shuttle bus till Mataram och sedan taxi därifrån. Du kan förstås mejla ditt hotell i Tetebatu och be dem ordna med upphämtning.

Ha kul 

I Tetebatu finns många fantastiska vattenfall, däribland Air Terjun Benang Kelambu och Air Terjun Jeruk Manis. Vid vissa vattenfall behöver du betala inträde och det är bäst att kolla med hotellet vad som gäller, för detta ändras då och då. Till Jeruk Manis rekommenderas guide som tar dig på en två timmars promenad genom risfält och djungel för att komma fram till vattenfallet. Guide kostar ca 150.000 Rp. Det finns också många små arrangörer i Tetebatu som du kan vända dig till för att boka vandringsturer och dagsutflykter. Det har tidigare funnits en Monkey Forest i Tetebatu men det är lite oklart om den fortfarande är öppen. Om du vill ge dig ut på moped och upptäcka närområdet ligger dagshyran på ca 30.000 Rp. Vi nämnde ovan att du kan uppleva mer av det genuina Lombok i Tetebatu och att gå och se en peresehan (stick fighting på engelska) är ett väldigt bra exempel på det. Bästa stället att uppleva detta är i Kotaraja, strax söder om Tetebatu. Passa på att äta local food!

Tips 

Ute på landsbygden är det viktigt att visa respekt mot lokalbefolkningen, både genom uppträdande och klädsel. Det finns ett par ATM i Tetebatu men vi råder dig att inte ha tomt i plånboken när du reser hit. Tänk på att många hotell bara tar kontant betalning. Mobiltäckningen är OK och wifi finns på många ställen. 

 

Boende 

Det finns många boendealternativ i Tetebatu och dessa är våra favoriter!

ERV
Pondok Indah Bungalows
Mas Mas Bungalows
Dream Catcher Camp

PÅ GENOMRESA LÄNGS LOMBOKS ÖSTKUST

Link Homestay

Om Tetebatu är genuint så är östra Lombok en ännu mer unik upplevelse. Här får du verkligen uppleva Lombok bortom turismen, som ändå är väldigt mycket lugnare än på Bali. Östra Lombok har ingenting spektakulärt att erbjuda men för dig som vill uppleva Lombok "off the beaten track" så är en genomresa ett måste.

Res hit

- eller snarare res runt. Görs med fördel på moped. Om det inte är ett alternativ så res med taxi, förslagsvis mellan hotellen som vi tipsar om här nedan. Från Labuhan Lombok i norr till Jalan Raya Keruak är det ca 50 km, vilket såklart går att åka under en och samma dag om du inte vill stanna över natten. 

Ha kul 

Från Labuhan Lombok i norr går färjan till Sumbawa och nere i hamnen finns ett par warunger. Härifrån kör du söderut. I byn Kalijaga finns många små moskéer. I Pringgabaja kan du gå på marknad och besökanågon av byns warunger. Från Pringgabaja ska du se till att fortsätta köra söderut (och inte mot Mataram). I Masbagi kan du upptäcka risfält och natur. I Labuhan Haji ligger nöjesparken Lembah Hijau och det finns en fin strand med svart sand. I Selong som också är östra Lomboks "huvudstad" ligger  Rinjani Waterpark. I Tanjung Luar finns en trevlig strand. I Sakra finns härlig natur och ett lite större utbud av mataffärer och warunger. Längs hela östkusten finns såklart många stränder att upptäcka. Det här är ett ypperligt tillfälle att prova den lokala maten och kaffet.

 

Tips 

Det finns ATM i byarna och du kan tanka i princip var som helst. Var försiktig på vägarna och ha gott om tid på dig. Glöm inte solskyddsfaktorn när du åker moppe. Det kan vara bra att veta att locals, framför allt på östra Lombok, är mer avvaktande och mindre öppna än på t.ex. Bali. Var ödmjuk och bemöt alla med respekt så får du bara leenden tillbaka.

 

Boende 

Det finns få boendealternativ längs Lomboks östkust. Här är tre övernattningar du kan göra längs vägen.

Kortio
Lemor Asri
Green House

RES FRÅN ÖSTRA LOMBOK...

TILL GILIÖARNA

Ta taxi till Bangsal och sedan local boat över till Giliöarna. Bilresan från Labuan Pandan tar drygt 3 timmar och kostar omkring 600.000 Rp. Om du föredrar speed boat kan du åka från Teluk Kode (nära Bangsal) till Giliöarna.

TILL NUSAÖARNA

Ta taxi till Teluk Kode varifrån Scoot kör speed boat direkt till Nusa Lembongan.

Om du befinner dig på sydöstra delen av Lombok kan du ta taxi till Lembar och sedan färjan till Padang Bai och därifrån taxi till Sanur för att ta speed boat till Nusa Lembongan. Du kan också ta local boat från Padang Bai till Nusa Penida. 

 

Alternativt flyger du från Lombok till Bali, tar en taxi från flygplatsen till Serangan/Sanur och slutligen tar båten över till Nusaöarna.

TILL BALI

Från östra Lombok kan du antingen ta dig till Teluk Kode/Bangsal, Lembar eller Gili Gede varifrån båtar avgår till Bali. Annars är det enklaste (och snabbaste) alternativet att ta flyget över till Bali.