Det mesta du behöver veta om Lembongan, Ceningan och Penida.

Res till Nusaöarna
Bo på Nusaöarna
Upplev Nusaöarna

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL NUSAÖARNA?

Lågsäsong: februari-maj och oktober-november. Undvik att besöka Nusaöarna under Nyepi (vanligen i mars) som är den tysta högtiden. Högsäsong: december-januari och juni-september. Under högsäsong och högtider bör du boka ditt boende i förväg.

 

Vädret på Nusaöarna kan vara väldigt varierande, och regnsäsongen förändras för varje år. Generellt är vädret som bäst, med minst regn, under sommarmånaderna och hösten. Det går bra att resa till Nusaöarna året om tack vare det tropiska klimatet, men vid hårt väder kan båttrafiken bli inställd. Kom ihåg att vädret på Nusaöarna kan vara varierande med sol och skurar om vartannat, så det går inte att bedöma vädret bara genom att titta på en väderprognos.

KORT OM NUSA LEMBONGAN

Den perfekta blandningen av det orörda Nusa Penida och Bali som blir alltmer hektiskt. Lembongan må vara den minst natursköna av de tre Nusaöarna, men ön kan stoltsera med riktigt bra boendealternativ i alla prisklasser och ett allt bättre utbud av restauranger och barer. Längs huvudgatan i byn, Jungutbatu, på norra delen hittar du i princip allt du behöver för att få en bra dag. Den södra byn Lembongan Village, med närhet till Mushroom Bay, växer så det knakar. Den sköna atmosfären och den vänliga lokalbefolkningen är anledningen till varför Lembongan är ett sådan populärt resmål. Allting är enkelt på Lembongan och det finns alltid någon som kan hyra ut en moped eller cykel till dig när du vill upptäcka ön.

Nusa Lembongan är känd för två saker: sjögräs och surfing. Sjögräsodlingarna finns runt hela Lembongan och är lokalbefolkningens största inkomst, näst efter turismen. En nackdel, sett ur turisternas perspektiv, är att odlingarna "tagit" flera utav de vackra stränderna, framförallt på nordvästra och östra delen av ön. Bra surfvågor går att hitta runt om hela ön och kvaliteten beror förstås på högvattnet som varierar kraftigt. Många uppskattar surfingen på Lembongan då man inte behöver trängas med andra vilket ofta är fallet på Bali. Trots att många reser till Lembongan för att snorkla finns det få platser där du kan snorkla direkt från stranden. Ge dig istället ut på en båttur och upptäck fantastisk snorkling på Penidas västkust. När dagen är slut njuter du av magiska solnedgångar med Bali i bakgrunden.

Nusa Lembongan

KORT OM NUSA CENINGAN

Nusa Ceningan

Den lilla ön mellan Lembongan och Penida heter Ceningan. Ön är knappa fyra kilometer från nordöst till sydväst och en promenad runt ön mäter knappa sex kilometer. Ceningan är känd för Blue Lagoon som är en oerhört vacker lagun på öns västra del. Längs den sydvästra stranden går vågorna höga och strömmarna är starka medan västra delen nästintill torkar upp när det är lågvatten. Det är också på den västra delen som Ceningans sjögräsodlingar finns. Här hittar du också den berömda gula hängbron som förbinder Ceningan med Lembongan. Ceningan har ett begränsat men bra utbud av hotell.

 

Även om du bor på Lembongan är det värt den korta resan över till Ceningan. Om du svänger vänster efter hängbron kommer du till den lilla hamnen varifrån båtarna går till Nusa Penida. Om du svänger höger efter bron kommer du till berömda hotellet Le Pirate Beach Club och så småningom till Blue Lagoon. Om du fortsätter följa vägen runt Ceningan kommer du till Secret Beach med sina berömda surfvågor och The Jumping Place söder om Blue Lagoon.

KORT OM NUSA PENIDA

Den största av de tre Nusaöarna, 18 kilometer från väst till öst och 13 kilometer från norr till söder. Trots sin storlek är Penida den minst besökta ön. Penida är onekligen en av Indonesiens oslipade diamanter med fantastisk och orörd natur samt några av världens bästa dykplatser. Penida har ingen egen tillgång till färskvatten och därför finns det få odlingar.

 

Crystal Bay är den mest berömda stranden på Penida med kritvit sandstrand, kristallklart vatten och fantastiskt bra dykning och snorkling. De flesta utav Penidas övriga stränder används till sjögräsodlingar. Vägnätet på ön är begränsat och antalet bilar är inte särskilt stort. Därtill är kvaliteten på vägarna inte alls så bra som på Bali och den södra delen av ön är till viss del otillgänglig. Längs den nordvästra kusten, i byn Sampalan, hittar du merparten av öns hotell och övriga ligger i närheten av Crystal Bay och byn Toyapakeh. Hotellutbudet är alltså mycket begränsat, precis vad gäller utbudet av restauranger som är begränsat till indonesiska warunger samt de restauranger som finns på hotellen.

Nusa Penida

HITTA TILL NUSAÖARNA