Upplev det bästa av norra Lombok

NORRA LOMBOK - FRÅN LYXHOTELL TILL VULKANER

Norra Lombok är nog den mest spännande delen av den här fantastiska ön. Från kritvita stränder till höga berg med den aktiva vulkanen Rinjani i centrum. Förutom vandring och friluftsliv på Rinjani är norra Lombok mest känt för sina vackra resorter som ligger med utsikt över Giliöarna. Härliga kontraster med andra ord.

Djungeln i norra Lombok

ÅK PÅ ÄVENTYR I SENARU - STARTPUNKTEN FÖR RINJANI

Utsikt över Rinjani
Bada vid vattenfallen i Senaru
Djungeln i norra Lombok

För många är Rinjani - Indonesiens näst högsta vulkan - höjdpunkten på resan till Lombok. När du planerar din resa, tänk på att parken håller stängt januari-mars på grund av monsunsäsongen och då erbjuds alltså inga vandringsturer. Stäm av exakta datum direkt med ditt hotell eller de som organiserar vandringen.
 

Res hit

Hit är det taxi som gäller! Taxi från flygplatsen tar ca 2 timmar och kostar omkring 750.000 Rp. Från Bali kan du ta speed boat över till Gili Trawangan/Air, ta local boat till Bangsal och sedan taxi därifrån till Senaru (detsamma gäller om du kommer från Gili Gede). Om du reser med färjan till Lembar är det säkrast att be ditt hotell ordna med upphämtning. Från södra och västra Lombok kan du ta shuttle bus till Bangsal och byta till taxi där. 

Ha kul 

Det finns mängder av företag som anordnar vandringar till vulkanen Rinjani. Vi uppmanar dig att göra ordentlig research innan du bestämmer dig för vem du ska vandra med. Personligen har vi haft jättebra kontakt med Rudy Trekker. Förutom Senaru kan du också påbörja din vandring i Sembalun som ligger öster om vulkanen. Den kortaste vandringen är 2 dagar och 1 natt medan de längsta alternativen är upp till 5 dagar. Självklart når du olika långt upp på vulkanen beroende på hur många dagar du vandrar. Från Senaru behöver du välja en vandring på 3 dagar och 2 nätter för att komma till kratern. I vandringspaketen ingår kost och logi så det du behöver ta med dig är bra utrustning. Tänk på att alla vandringarna är tuffa och du kommer få en bättre upplevelse om du börjar förbereda dig redan hemma. Om du vill stanna kvar i Senaru finns det vandringar att göra även här, t.ex. populära Panorama Walk. Hyr moped och ge dig ut för att upptäcka alla vackra vattenfall i området, däribland Tiu Kelep som är Lomboks högsta vattenfall. Locals kommer hävda att du måste ha en guide för att ta dig fram till vattenfallen men det räcker med Google Maps och lokala skyltningar. Vid vissa vattenfall behöver du betala en liten summa i inträde. I Senaru finns ett gäng bra caféer och warunger.

Tips 

Vädret här kan vara mycket växlande så 1. ta det med en klackspark och 2. förbered dig med tunna regnkläder. Det kan också vara bra med en varm tröja till kvällarna på balkongen (eller i tältet). Se till att kameran är laddad! Myggsprej är att rekommendera. De flesta hotell i Senaru har wifi och det finns en ATM i byn.

Boende 

I Senaru finns många omtyckta hotell. De här ställena gillar vi lite extra!

VÅRA FAVORITHOTELL I SENARU

Rinjani Lodge
Rudy Trekker

UNNA DIG ETT PAR DAGAR I LYXIGA TANJUNG

Ska du på bröllopsresa eller vill du helt enkelt bara uppleva Lomboks bästa hotell? Då har du kommit rätt! Tanjung är hem till Lomboks mest häpnadsväckande resorter med förstklassig service och privata stränder, där The Oberoi är den mest berömda. Tanjung på Lomboks nordvästra spets har på senare tid också etablerat sig som norra Lomboks administrativa säte vilket också innebär ansvar för Giliöarna.

Res hit 

Resorterna i Tanjung ordnar med upphämtning på flygplatsen, merparten mot en avgift. Ta kontakt med ditt hotell för att boka resan och sedan behöver du inte bekymra dig om någonting. Om du på egen hand tar en taxi från flygplatsen kostar den omkring 500.000 Rp för ca 75 minuters färd. Från Bali kan du ta speed boat över till Gili Trawangan/Air, ta local boat till Bangsal och sedan taxi därifrån till ditt hotell. Från västra och södra Lombok är det lättast att ta taxi.

Ha kul 

Upptäck Tanjung på moped eller cidomo (häst och vagn). Mopedhyran ska inte kosta mer än 50.000 Rp per dag och en kort tur med cidomo kostar 10.000 Rp. Ditt hotell kan ordna dagsturer till Senaru och runt om norra Lombok där det bl.a. finns många coola vattenfall att upptäcka. Njut av lata dagar vid hotellpoolen eller stranden, gå på spa och yoga. Spela golf på vackra Kosaido Country Club. Förutom resorternas restauranger finns det bara några få warunger i området.

 

Tips 

Ha gott om tid att njuta av ditt hotell i Tanjung. Det här är en once in a lifetime experience! Närmaste ATM ligger i Bangsal. Alla resorter har wifi. 

Boende 

Här är några av Tanjungs fantastiska hotell. Klicka på någon av länkarna för att upptäcka även de andra lyxresorterna!

Hotel Tugu
Lombok Lodge
Joglo House

RES FRÅN NORRA LOMBOK...

TILL GILIÖARNA

Ta taxi till Bangsal/Teluk Kode. Från Senaru tar resan ca 1,5 timme. I Bangsal tar du local boat över till Giliöarna (läs mer om Bangsal här) som kostar ca 10.000 Rp per person och behöver inte förbokas. Gili Gili Fast Boat avgår också från Bangsal. Från Teluk Kode kan du åka med t.ex. Blue Water Express.

TILL NUSAÖARNA

Ta dig till Mangsit varifrån Scoot Fast Cruises avgår till Nusa Lembongan. Enkel resa kostar från 500.000 Rp och tar ca 3 timmar. Båten brukar avgå vid lunchtid. Från Nusa Lembongan kan du sedan resa vidare till Nusa Ceningan (med bemo) och till Nusa Penida (med båt). 

TILL BALI

Ta dig till Bangsal varifrån Free Bird Express avgår till Amed på norra Bali. Enkel resa kostar från 450.000 Rp och båten avgår vanligtvis vid lunchtid från Bangsal. Du kan också ta färjan från Lembar på sydvästra Lombok till Padang Bai på östra Bali. Ett annat alternativ är förstås att ta flyget över till Bali.