Inför din resa till Indonesien

ATT HA KOLL PÅ REDAN HEMMA

Visum

Indonesiens visumregler ändras ständigt så börja med att ta en titt på Indonesiska ambassadens hemsida. Om du är osäker på hur länge du ska stanna i Indonesien, eller ska stanna i mer än 30 dagar så ansök om 60 dagars visum innan du lämnar Sverige. Vissa visum går att förlänga på plats i Indonesien men du sparar dig själv massor av tid och bekymmer om du ordnar med ett längre visum före avresan. Det tar en dryg vecka att ordna med visum på ambassaden i Stockholm (och visumet kan skickas med post om du inte bor i Stockholm).

 

Pass

Lokalisera ditt pass och kolla så att det är giltigt. Det måste finnas åtminstone sex lediga sidor kvar och passet måste vara giltigt ytterligare sex månader efter att du kommer hem från din resa. Ansök om nytt pass här. 

Vaccinera dig

Vilka vaccinationer du behöver ta beror på när du är född och vilka vaccinationer du har tagit tidigare. Här kan du kolla upp vilka vaccinationer du behöver ta, förutom Dukoral som hjälper dig att slippa magproblem.

Försäkring

Att resa utan försäkring är att be om trubbel. Din hemförsäkring ger dig ett tillräckligt bra skydd, såvida du inte ska vara ute och resa i mer än 60 dagar, eller ägna dig åt mer fartfyllda aktiviteter såsom dykning, surfing och mountainbike. Då behöver du teckna en särskild reseförsäkring. Kolla upp din hemförsäkring före avresan.

Kontokort

Res alltid med minst två kort (det är bra om ett utav dessa kort är ett kreditkort). Det finns ett par kontokort på marknaden som du behöver öppna upp för utlandsköp, så kolla upp detta hemma. På vissa kort kan du lägga till t.ex. regionspärrar som begränsar användningen av ditt kort, vilket kan vara bra ifall det hamnar i orätta händer. Kolla upp vad du har för valutapåslag och uttagsavgift på ditt kontokort, och om du har tid, så ordna med ett billigare kort att ta med på resan. 

Anmäl din utlandsvistelse 

Det går inte att komma ifrån att vi lever i en orolig värld. Börja därför med att anmäla din utlandsvistelse på Utrikesdepartementets hemsida. Om någonting skulle hända vet UD att du befinner dig i landet. 

Pengar & Uttag

Det här med att växla hemma eller ta ut pengar utomlands är en omdiskuterad fråga. Ta alltid ut pengar när du kommer fram, säger vi. Även om du har ett kontokort med valutapåslag och uttagsavgift blir det betydligt billigare än att gå till ett växlingskontor som ska tjäna pengar på ditt uttag. Det finns alltid ATM på flygplatserna där du kan göra ditt uttag när du kommer fram. Håll koll på växlingskursen före och under resan så att du vet hur mycket dina pengar är värda.

Östra Lombok
Upptäck Lomboks stränder
Magisk Bali

VETT & ETIKETT I INDONESIEN

Oavsett vart i världen du reser kommer du till en annan kultur med sina normer och regler. Många ser Bali som en fristad där man kan göra lite grann som man vill, men det kunde inte vara mer fel. Såväl balineserna som lokalbefolkningen på Giliöarna, Nusaöarna och Lombok har starka traditioner som man som turist måste respektera. Att besöka Indonesien ger en fantastisk inblick i den balinesiska hinduismen med sina många högtider och ceremonier. Det är inte ovanligt att man som västerlänning blir inbjuden till ceremonier.

Framförallt på senare år har det blivit populärt att posera lättklädd i diverse yogapositioner vid balinesiska tempel. Det här ses som mycket stötande och det balinesiska folket tar väldigt illa vid sig. När du besöker tempel är det diskret klädsel som gäller och du måste täcka knän och axlar.

 

Av säkerhetsskäl men också av respekt för lokalbefolkningen bör du alltid bära klädsel när rör dig ute och när du åker moped. Det finns inget som säger att du ska ha full mundering som locals själva, men du ska definitivt bära mer än bikini eller badbyxor. Hur lockande det än må vara så är det inte OK att sola topless i Indonesien. 

Lombok
Inför din resa till Indonesien

Drick inte kranvattenköp en återfyllningsbar flaska och ta med överallt du går.

Pruta med måtta - i butiker ska du inte pruta men däremot är det fritt fram på marknader men gör det snyggt. Att pruta 5.000 Rp (3 kronor) är inte OK. Tänk på vem som behöver pengarna mest.

Akta huvudetdu ska förstås köra moped med hjälm men tänk också på att aldrig röra vid någons huvud och definitivt inte barns.

Respektera heliga platsernär du besöker tempel, bär klädsel som täcker knän och axlar. Om du har mens eller blödande sår får du inte besöka ett tempel. Ta av dig skorna när du är på en helig plats.

Använd inte vänster handdet anses respektlöst att ge eller ta emot någonting (t.ex. pengar eller varor när du handlar) med vänster hand. Använd höger hand eller båda händerna. Om du äter med händerna - ät endast med höger hand.

Inte peka finger (eller fot)det anses också respektlöst att peka mot någon - med någon hand. Än värre är att röra någon med fötterna eller att peka mot någon med foten. I mer konservativa områden är det inte OK att visa fotsulan.

Lär dig Bahasa Indonesiaöva in ett par uttryck så att du t.ex. kan beställa en öl eller tacka för maten. Det är väldigt uppskattat.

Drick i barensom bekant så dricker inte muslimer alkohol. Undvik därför att dricka på allmän plats.

SÄKERHET PÅ RESAN

Håll vänner & familj uppdaterade

Förutom att anmäla din utlandsvistelse till UD är det väldigt viktigt att uppdatera familj och vänner på sociala medier var du befinner dig, speciellt när du reser från en plats till en annan. Lägg upp en skön bild och checka in på en plats nära dig - det behöver inte vara svårare än så.

Skimming

Det är tråkigt men högst nödvändigt att informera om skimming, men faktum är att det är väldigt vanligt på Bali och förekommer på de andra öarna i närheten. 

 • Skydda dig genom att aldrig ta ut pengar i turisttäta områden. Undvik alltså ATM som ligger längs med turiststråken i t.ex. Kuta och Seminyak. Ta dig till en ATM där det finns säkerhetsvakter (det är ingen garanti att maskinerna inte är skimmade där, men risken minskar) som t.ex. bevakade banker. 

 • Det är mycket viktigt att du skyddar din kod på alla ATM genom att hålla en hand över displayen när du slår in din kod.

 • Undvik att ta ut pengar ensam då det finns risk för överfall. Se till att ingen följer efter dig på vägen från ATM.

 • Håll koll på ditt konto så att du snabbt ser om det försvinner pengar och tänk på att det kan hända flera månader efter din resa.

 • Det viktigaste av allt är att inte ha mer pengar på ditt kort än vad du är beredd att förlora. För över pengar från ett konto till ditt kontokort varje gång du ska ta ut. Undvik att använda kreditkort då hela krediten kan användas om kortuppgifterna kommer i orätta händer. 

 • Se också till att du före avresan sparar din banks kontaktuppgifter så att du snabbt kan kontakta banken om du blir skimmad.

Inför din resa till Indonesien

Använd myggsprej

Det är ganska så vanligt med denguefeber i den här delen av Indonesien. Nusaöarna är officiellt malariafria men det finns ändå anledning att vara försiktig. Även om myggbetten skulle vara ofarliga så är de rejält irriterande, så se till att spreja på dig myggsprej även på dagen men i synnerhet kring solnedgången. Köp myggsprej när du kommer till Bali eller Nusaöarna, de är mer effektiva än de som finns i Sverige.

 

Undvik drinkar

Förekomsten av lokalt tillverkad alkohol i Indonesien och på Nusaöarna är stor. Varje år drabbas många resenärer av alkoholförgiftning och dessvärre slutar vissa fall riktigt olyckligt. Om drinkarna är för billiga är de garanterat gjorda på illegal och lokalt tillverkad alkohol (t.ex. Arak) men även på de dyrare barerna kan du aldrig riktigt vara på den säkra sidan. Håll dig till öl, fruktjuicer, vatten och kokosnötter.

Inför din resa till Indonesien

Var försiktiga!

Det är bedrövligt att vi måste ta upp det här, men man behöver vara försiktig på semestern. Överfall mot främst tjejer men också killar är dessvärre vanliga i turistområdena. Med sunt förnuft och en vän vid din sida kommer du klara dig fint! Tänk på följande:

 • Gå inte ut ensam, helst inte ens på dagtid. Gå definitivt inte hem ensam på kvällen.

 • Drick inte drinkar (speciellt inte på Giliöarna) för att undvika att bli förgiftad. Håll dig till kokosnötter och Bintang.

 • Om du blir överförfriskad, se till att en vän kör dig hem eller åk hem med en taxi som bokas via restaurangen/baren (se till att en vän följer med i taxin).

 • Låt aldrig en okänd person köra dig hem (oavsett tillstånd).

 • Om du kör moped på dagtid, ha alltid väskan under sadeln (ej på axeln eller mellan fötterna) och åk inte i bara bikini eller badbyxor. Ha alltid hjälm på dig! Mopedolyckor händer ofta, speciellt på helgnätter. 

 • Kör inte moped hem själv när det är mörkt ute utan se till att minst en annan moped följer med dig.

 • Om du blir förföljd, åk tillbaka till restaurangen/baren/etc som du kom ifrån - åk inte hem!

 • När du är hemma, lås alltid grind och dörrar. Öppna inte dörren såvida du inte vet vem som knackar på.

 • Ha tillgång till din mobiltelefon så att du snabbt kan kontakta en vän om något händer och kom ihåg att ta ett foto på en misstänkt person. 

 • Om du utsätts för brott, anmäl detta till banjaren. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Gili Gede

FÖRSTA DAGEN I INDONESIEN

Cash is King
Om du inte har tagit ut pengar på flygplatsen så ta dig till en säker ATM och ta ut pengar. Handlar med kort gör du endast på de västerländska mataffärerna och "finare" restaurangerna/resorterna. 

SIM-kort
I alla städer och byar på Bali/Gili/Nusa/Lombok hittar du små kiosker som säljer SIM-kort. För omkring 50.000 Rp får du ett par GB surf och att ringa/sms'a kostar nästan ingenting. 

Hyr moped

Om du inte redan har ordnat med en moped (i många villor så ingår det redan) så fixa det första dagen. Fråga på hotellet var närmaste (och bästa) mopeduthyrare ligger. Ofta kan du få en moped levererad till hotellet, men kom ihåg max 500.000 Rp för en månad och max 50.000 Rp per dag.

Gå till apoteket

I alla byar finns apotek och de säljer allt från godis till läkemedel. Köp myggsprej, tigerbalsam, solskyddsfaktor och Stop Cold som är ett ovärderligt läkemedel vid förkylningssymptom. Skulle du behöva läkarvård kostar ett läkarbesök ca 200.000 Rp medan läkemedel är väldigt billigt.

Köp vatten
Du kommer behöva det - i mängder. Kolla vad som gäller på ditt hotell eller i din villa. Stora vattentunnor köper du i de flesta kiosker som ligger utmed vägarna medan vattenflaskor är billigast att köpa i en lokal (ej västerländsk) matvarubutik.

Facebook'a

På Facebook finns massor av forum för Bali/Gili/Nusa/Lombok. Här kan du hitta boende, ställa frågor om där du bor, få hjälp att planera din resrutt, köpa/sälja grejer, hålla koll på events och mycket mer. Gilla också Bali Chronicles.

Nusa Lembonan

BRA ATT HA KOLL PÅ I TRAFIKEN

Om du aldrig har kört moped förut är det ingen jättebra idé att ge sig ut på vägarna direkt. Vänstertrafik och otroligt hektiskt. Risken är stor att du hamnar i diket...

Vi ser varje dag mängder av turister som kör som dårar utan hjälm. Ta det lugnt, för du har sällan någon tid att passa. Och kör aldrig utan hjälm. Tro oss, du vill inte hamna på sjukhus på Bali!

I Indonesien använder man tutan för att tala om för andra att se upp. Tuta lite lätt en gång när du kör om någon eller när du närmar dig en korsning.

Indonesisk lag kräver att du har internationellt MC-kort. Om du har ett MC-kort i Sverige får du det konverterat till ett internationellt hos Motormännen. På Bali/Lombok kan du gå till en polisstation - och om de är på rätt humör - så kan du betala ett par hundratusen Rp för att få ett körkort. Om polisen tar dig och du inte har ett internationellt MC-kort (eller lokalt körkort) kommer du få böta. Detsamma gäller om du inte bär hjälm. Polisen kommer be dig betala en dryg miljon Rp men det vanligaste bötesbeloppet är 250.000 Rp.

Inför din resa till Indonesien
Inför din resa till Indonesien

Som turist får du vara beredd på att polisen kan stoppa dig när som helst. De kommer leta efter en anledning att kräva pengar utav dig. Om du blir stoppad av en ensam polis (alltså inte vid en trafikkontroll) kommer han troligen hota med att anmäla dig till poliskontoret i Denpasar och han kommer försöka tvinga dig att betala en stor muta. Steg 1: stanna inte när en ensam polis försöker stoppa dig (de har ingen rätt att göra det). Steg 2: om du ändå stannar, säg att du inte har några pengar med dig och visa aldrig ID. Ha alltid en 50.000-sedel i fickan när du kör moped. Steg 3: om du hamnar i en situation som du måste muta dig ur, betala aldrig mer än 50.000 Rp.  
 

Om du skulle råka ut för en olycka och du inte har internationellt MC-kort eller bär hjälm finns det risk för att din försäkring inte täcker skadan.
 

Lämna aldrig värdesaker i moppen. Det är inte helt ovanligt att sadeln blir uppbruten medan moppen står parkerad. 
 

Om du har en schysst hjälm så lämna den i sadeln när du parkerar. Om du bara hänger hjälmen på moppen så finns det risk att du blir av med den.

TA DIG RUNT!

Menjangan Island

Promenera - Giliöarna upptäcks bäst genom att promenera. Respektive ö promenerar du runt på 1-2 timmar. Det går alldeles utmärkt att promenera runt i byarna på Nusaöarna men vill du upptäcka hela öarna är det moped som gäller. På Bali och Lombok är det moped som gäller.

Cykel - Giliöarna och Nusaöarna är kanon för cykel och det finns många uthyrare, framförallt på Giliöarna. Det går förstås att hyra cykel även på Bali och Lombok för att upptäcka närområdet. På många ställen är det dyrare att hyra cykel än moped, men du ska se till att inte betala mer än 50.000 Rp per dag.

Moped - det främsta sättet att transportera sig, förutom på Giliöarna där motorfordon inte är tillåtna. Se till att alltid få två hjälmar till din moped eller köp en egen. Uthyrare finns överallt på Bali, Nusaöarna och Lombok, och du kan alltid få hjälp av ditt hotell eller din värd att ordna en moped. Månadshyran bör ligga på 500.000 Rp och inte mer än 50.000 Rp per dag om du hyr kortare tid.

Bil - du kan förstås också hyra bil och dagshyran ligger på omkring 100.000 Rp, så klart inte heller på Giliöarna.

Taxi - ett stort och komplicerat kapitel i Indonesien! Taxiverksamheterna styrs av "taximaffior" där de pengar som du betalar för resan går direkt till banjaren (byledaren). Trots att dessa taxiresor är dyra går alltså bara en liten del till föraren. Det är dessa taxiförare som hotell och restauranger etc. anlitar och du kan se förarna runt om i varje turistområde. Taximaffiorna har i flera omgångar försökt att förbjuda andra taxitjänster såsom Uber och Gojek då de är mycket billigare vilket såklart gör att kunderna väljer de istället. Runt om i turistområdena kan du se skyltar som förbjuder andra taxiförare samt Uber och Gojek. Vi rekommenderar alla som reser till Bali (och Lombok också för den delen) att åka med Uber eller beställa sin taxi via Grab eller liknande appar. Du kan också åka väldigt billigt med Gojek. Merparten av det du betalar för resan går direkt till föraren och de är dessutom väldigt serviceminded och om du ska tänka säkerhet så vet du vem föraren är. Tänk bara på att vara diskret när du åker med Uber och om någon frågar dig, så säg att du ska bli upphämtad av en vän. När du ska åka Uber från flygplatsen så ta dig till parkeringsplatsen utanför inrikes-terminalen och beställ din Uber där.