Det mesta du behöver veta om Trawangan, Meno och Air.

Res till Giliöarna
Bo på Giliöarna
Upplev Giliöarna

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL GILIÖARNA?

Lågsäsong: maj, juni och oktober.

Mellansäsong: februari, mars, april och november.

Högsäsong: januari, juli, augusti, september och december.

 

Oavsett säsong är öarna välbesökta under påsk, jul, nyår, muslimska högtiden Idul Fitri och balinesiska högtiden Nyepi. Under högsäsong och högtider rekommenderar vi att boka boende i förväg.

 

Vädret på Giliöarna kan vara väldigt varierande, och regnsäsongen förändras för varje år. Generellt är vädret som bäst, med minst regn, under sommarmånaderna och hösten. Det går jättebra att resa till Giliöarna året om tack vare det tropiska klimatet, men vid hårt väder kan båttrafiken bli inställd. Även om väderprognosen visar regn så betyder det i de allra flesta fall att det kommer en eller ett par skurar på eftermiddag. Närheten till Lombok gör att det är något större risk för regn på Gili Air än de andra öarna.

KORT OM GILI TRAWANGAN

Gili Trawangan

Eller helt enkelt bara Gili T, är den största och mest populära utav Giliöarna. Hit åker du för att chilla, och när du så önskar njuta av fest, god mat och se solen gå ner över Bali. Gili T kallas för backpackerparadiset tack vare det stora utbudet av budgetboenden. Men ön lockar också allt fler lyxresenärer tack vare vackra resorter och villor.

 

Gili T är den ö som har flest restauranger och barer längs med stranden, och det finns många ställen att hänga på. Östra stranden är alltså den livligaste delen av Gili T, med närheten till hamnen, restauranger och barer som största dragplåster. Här ligger också den berömda Art Market. På öns nordvästra spets hittar du Light House, och längre söderut på den västra stranden ligger Sunset Point. Vår favoritdel av Trawangan är sydvästra delen där du hittar många riktigt sköna strandbarer. Längs den norra stranden ligger många utav öns lyxresorter.

KORT OM GILI MENO

Gili Meno

Den minsta Giliön med bara 400 invånare. Ön är känd för sitt lugn och en populär smekmånadsdestination. Gili Meno kan skryta med den vitaste sanden och det klaraste vattnet, med fantastisk snorkling framförallt längs öns norra strand. Dagarna på Gili Meno går i lugnets tecken, med lata dagar på stranden och promenader bland öns lugna gator. Upptäck det övergivna hotellet Bounty Beach Bungalows på öns västra strand. Kom ihåg att ta med ficklampan när du går på kvällspromenad, det finns ingen gatubelysning.​ 

 

Du promenerar runt Gili Meno på en dryg timme. Hamnen ligger på den sydöstra delen av ön, men chartrade båtar kan vanligen stanna utanför din resort (om tidvattnet tillåter). Flest restauranger ligger vid hamnen, medan du hittar en del restauranger och barer längs östra och norra stranden. På sydvästra och södra delen av Gili Meno finns inga restauranger och endast ett fåtal hotell. På västra delen av ön ligger en saltvattensjö. 

KORT OM GILI AIR

Gili Air

Ön som vi i Sverige skulle kalla lagom. Med ett visst mått av lugn och ett visst mått av uteliv, är Air den perfekta kombinationen av Meno och Trawangan. Här kan du snorkla med sköldpaddor, dricka italienskt kaffe, ge dig ut på en barrunda och njuta av fantastiska soluppgångar över vulkanen Rinjani på Lombok.

 

Gili Air har en otroligt avslappnad atmosfär och det är lätt att trivas här. Du behöver inte bli störd av strandförsäljare när du ligger på stranden och det finns många små restauranger och barer längs strandpromenaden i söder. På Gili Air hittar du flest restauranger och barer längs södra och östra stranden. Hamnen ligger på öns sydspets med närhet till uttagsautomat och en liten läkarmottagning. Västra och norra delarna av Gili Air är lugnare med mysiga strandrestauranger och barer.

HITTA TILL GILIÖARNA